Reconocimientos

/////PREMIO CIUTAT DE BCN 2015

AC_premi BCN

«EL JURAT, COMPOST PER DAVID BRAVO, OLGA TARRASÓ, CARME PINÓS I MERITXELL INARAJA, ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI CIUTAT DE BARCELONA 2015 ARQUITECTURA I URBANISME a la iniciativa Arquitectes de capçalera, impulsada al barri del Raval des de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC).»

«Ara que l’exercici de l’arquitectura travessa temps carregats de dificultats i incerteses, aquest programa docent ha assolit un doble èxit que assenyala un canvi de paradigma. D’una banda, els estudiants d’arquitectura s’apoderen en l’exercici pràctic del seu futur ofici i prenen consciència de la seva utilitat social. De l’altra, veïns i veïnes d’un barri delmat per la precarietat descobreixen en la figura de l’arquitecte algú que pot donar resposta a necessitats de la seva vida quotidiana. A més, Arquitectes de capçalera incideix, des d’aproximacions molt diverses, en una qüestió tan urgent per a la Barcelona actual com és l’habitatge. I ho fa des d’una lògica renovada que assumeix les complexitats de les situacions de partida i atorga als destinataris finals de l’arquitectura la centralitat que els correspon. Per últim, tot això s’assoleix des de la universitat pública, que des de l’experimentació i la pedagogia, recupera la implicació directa en els problemes reals de la ciutat que l’acull»

El dilluns 15 de febrer de 2016, representats i col·laboradors d’Arquitectes de Capçalera van recollir al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el Premi Ciutat de Barcelona en categoria d’Arquitectura i Urbanisme, atorgat per unanimitat pel jurat compost per David Bravo, Olga Tarrasó, Carme Pinós i Meritxell Inaraja.

Aquestes són les paraules que van llegir:

Gràcies als impulsors d’aquest projecte, professors i estudiants de l’ETSAB-UPC, l’Escola pública d’Arquitectura de Barcelona, quedes de la assignatura “Habitatge i Ciutat” l’any 2013 van reivindicar la necessitat d’una proposta acadèmica que posés en contacte els futurs arquitectes amb els ciutadans, destinataris finals de l’habitatge col·lectiu.

Gràcies als veïns del Raval, que ens han obert les portes de casa seva i ens han donat a conèixer una realitat complexa que mereix ser atesa.

Gràcies a l’equip docent, als nostres estudiants i als del  PEI.Lab de Bogotà. Tots son els ARQUITECTES DE CAPÇALERA que participen activament per convertir la ciutat en el nostre camp de treball, i gràcies a les associacions i cooperatives Tot Raval, Impulsem i Sostre Cívic per teixir els llaços que ens han permès incidir en ella.

Gràcies al CCCB, que ens ha posat tan fàcil treballar en les millors condicions i a la exposició Piso Piloto, que ens ha permès a l’ETSAB fer visible, i sobre tot,  ampliar aquest projecte.

Un projecte que és un canvi de paradigma: traspassem les façanes del «Barcelona, posa’t guapa» i centrem la mirada en l’habitant. L’habitatge fa ciutat, i actuar en la ciutat del present és incidir en la ciutat del futur.

ARQUITECTES DE CAPÇALERA és una metodologia en moviment, extrapolable, inclusiva, però sobre tot, dirigida a la recerca de més complicitats.

Gràcies a la ciutat, que ens considera útils!»

En els enllaços següents podreu tornar a veure l’acte d’entrega:

Notícia a la web de’Ajuntament:  l http://ajuntament.barcelona.cat/premisciutatbcn/2015/secun9.shtml

TV3 telenoticies:   24’45»   http://www.ccma.cat/tv3/telenoticies/

BTV    1h 36′ 45 »  http://www.btv.cat/alacarta/btv-directe/43673/

/////NOMINACIÓN A LOS PREMIOS MIES VAN DER ROHE 2017

Arquitectos de Cabecera / Oficina de atención al ciudadano / Raval 2015