El Programa d’Atenció a la Ciutadania d’Arquitectes de Capçalera (PAAC) és una iniciativa fruit de la col·laboració entre Arquitectes de Capçalera, de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Fundació Habitat 8 Impuls. El PAAC és una oficina on els veïns poden apropar-se i plantejar les problemàtiques que considerin a nivell d'habitatge o de barri.

Oferim:
Una oficina d’assessoria tècnica i comunitària per oferir solucions a l’habitatge i a l’hàbitat.
Un servei d’informació gratuït per a individuals, comunitats i associacions.

Escriu-nos:
info@arquitectosdecabecera.org


Contacta'ns si:
- V
ols tramitar subvencions a l'Ajuntament per a millor l'accessibilitat de l'habitatge d'una persona gran.
-
Passes fred a casa i vols expedir una subvenció per millorar l'habitatge.
-Sou una comunitat i voleu tramitar subvencions per instal·lar un ascensor o crear un espai comunitari en la coberta.
-
Sou una associació i necessiteu assessorament tècnic.
- Vols aportar perspectiva de gènere a la casa o en un espai comunitari.

I qualsevol altre tipus d'assessorament. No dubtis a consultar-nos.

COM TREBALLEM:
La metodologia del PAAC és una fòrmula oberta, basada en la realitat de cada cas: la situació de l'usuari, l'emplaçament, els còmplices del projecte, els diferents grups de treball, etc. Té clar el seu punt de partida - l'habitatge des de l'habitar de l'usuari - però no té la certesa de quins seran els següents passos. La metodologia descriu un coneixement que creix de DINS A FORA: primer l’habitant, després casa seva, el seu edifici i comunitat, el seu carrer, el seu barri i el territori.
Entenem que com a agents que intervenim a la ciutat no som els primers ni els últims: no hi ha intenció de solucionar-ho tot, sinó de ser un agent actiu més, aportant un coneixement tècnic, professional i rigorós.

Perquè l'operació sigui reeixida és fonamental posar-se al costat dels habitants i les comunitats, i en cas que sigui necessari, cohesionar el grup. No hi ha solucions de catàleg per la complexitat que sosté la relació d’un edifici, un carrer o un barri amb els seus habitants. Es proposen solucions a les problemàtiques de cada cas, que poden abastar des de microprojectes fins operacions d'escala urbana, des de l'autoconstrucció fins a la industrialització. Però sempre de la mà de l’usuari i de la comunitat.

QUI FORMA PAAC:
El PAAC és una iniciativa fruit de la col·laboració entre Arquitectes de Capçalera, de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Fundació Habitat 8 Impuls.
Per dur a terme aquesta tasca és fonamental comptar amb un equip pluridisciplinar, professionals de diferents camps, persones implicades en projectes similars, gent vinculada a l'associacionisme o a l'administració, tant des del punt de vista tècnic com social.

ARQUITECTES DE CAPÇALERA
Arquitectes de Capçalera (AC) és una proposta acadèmica, d’investigació i professional sorgida el 2013 de l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, UPC). Treballant en la ciutat existent i focalitzant en l’habitatge col·lectiu, la metodologia proposa acostar la figura de l’arquitecte a la de l’habitant. Ho fa adreçant les necessitats diàries i demostrant la utilitat de l’Arquitecte de Capçalera per la societat, generant sinergies entre universitats, col·lectius socials i l’administració en un context de crisis econòmica i social. La metodologia d’AC és una eina oberta, adaptable a cada situació i segons les característiques particulars i les complicitats establertes. AC ha col·laborat amb molts agents de diferent àmbits, entre les que destaquen administracions – Ajuntament de Barcelona i de Santa Coloma de Gramenet -, Associacions – Tot Raval, Taula Pere IV, AAVV Els Safaretjos, AAVV Bellvitge, AAVV El Raval – universitats – Universitat A Couña, Universidad Católica de Pereira, Pontíficia Universidad Javeriana de Bogotá. La iniciativa Arquitectes de Capçalera ha sigut reconeguda i exposada nacional i internacionalment, entre el que destaca el PREMI CIUTAT DE BARCELONA 2015 en l'apartat d'Arquitectura i Urbanisme, i la Biennale de Venècia el 2018.

FUNDACIÓ HABITAT 8 IMPULS
La Fundació Habitat 8 Impuls busca el desenvolupament integral de les persones i la millora de les condicions de vida, millorant l’entorn dels barris i pobles com a espais de convivència i relació. Entre els seus objectius està que les ciutats i els pobles siguin habitables, amables, ecològicament sostenibles i cultural actius; la difusió i universalització de la cultura; la garantia universal de drets polítics, socials, econòmics i culturals; la promoció de l’economia social i el cooperativisme i la promoció de l’habitatge en totes les diverses formules i activitats.